Τη δική του “ιστορία” έχει κάθε δημόσιο ή δημοτικό έργο που πραγματοποιείται.
Από τη γενική αυτή παραδοχή δεν εξαιρείται και η ανάπλαση των 10 στρεμμάτων, στην έκταση όπου κατεδαφίστηκε προ ετών, ένα μέρος των γυναικείων φυλακών. Οι υπόλοιπες πτέρυγες των φυλακών βρίσκονται εκεί και “βασιλεύουν”. Μην το ξεχνάμε αυτό.
Επίσης εξ΄αρχής να υπογραμμίσουμε ότι κάθε Δημόσιο ή Δημοτικό έργο που γίνεται είναι πολύ θετικό για τον Κορυδαλλό αλλά και για κάθε πόλη που πραγματοποιείται.
Αρκεί βεβαίως να ΜΗΝ υπάρχουν “αλλά”, να είναι καλά μελετημένο – κατασκευασμένο, να υπόκειται σ΄ένα συνολικότερο σχεδιασμό και όχι να είναι αποσπασματικό, να είναι βιώσιμο, να επιλύει βασικές ή ζωτικές ανάγκες υποδομών ενός Δήμου κ.α.
Αυτά ωστόσο δεν είναι στην πρόθεση μας, να τα θίξουμε στην παρούσα ανάρτηση αλλά θα αναφερθούμε σε νεότερη τις επόμενες ημέρες.
Για σήμερα λοιπόν θ΄αρκεστούμε στην καταγραφή αδιαμφισβήτητων γεγονότων και στη διατύπωση σειράς ερωτηματικών. Στα οποία οφείλει ν’ απαντήσει η συνδιοίκηση Χουρσαλά – Δημόπουλου.
Βάζοντας παράλληλα και ένα “φρένο” στην αμετροέπεια που επιδεικνύουν πρόσωπα Μισθοδοτούμενα της Διοίκησης της και άλλοι “αυτόκλητοι” θερμοί υποστηρικτές της, ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΝΤΕΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα δημοτικά δρώμενα και με στενότατες προσωπικές, επαγγελματικές ή πολιτικές σχέσεις μαζί της.
Αν δεν το πράξει, τότε επιβεβαιώνει απολύτως εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα γραφόμενα και λεγόμενα όλων αυτών εντάσσονται σ΄ένα μεθοδευμένο “επικοινωνιακό” σχεδιασμό διαστρέβλωσης της αδιαμφισβήτητης αλήθειας.
Για να κρύψει τη γύμνια της, σ΄ότι αφορά την απουσία κατασκευής ή δρομολόγησης ενός εξ΄ολοκλήρου “δικού” της σημαντικού έργου στα 3 πλέον χρόνια που διοικεί τον Κορυδαλλό και παρά τον πακτωλό χρημάτων που έλαβε ως έκτακτες χρηματοδοτήσεις .
Οι αλήθειες
Αλήθεια 1η: Καμία ανάπλαση δεν θα γινόταν, αν ο τότε Δήμαρχος Στέφανος Χρήστου, την περίοδο προ του 2006, κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία του Κορυδαλλού, δεν είχε πετύχει όχι μόνο τη δέσμευση – δρομολόγηση αλλά και την υλοποίηση της απομάκρυνσης των φυλακών.
Αλήθεια 2η: Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε και ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ το Άσυλο. Και κατεδαφίστηκε εξασφαλίζοντας μεγάλη χρηματοδότηση λόγω του κόστους, βασικότατη προϋπόθεση για τη μετέπειτα αξιοποίησης του. Αντίθετα τα πρώην λατομεία επί ημερών συνδιοίκησης Χουρσαλά- Δημόπουλου, παραχωρήθηκαν ΜΟΝΟ για δυο δεκαετίες, δεσμεύθηκε ότι δεν θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από το υπουργείο Αθλητισμού και …πανηγυρίζουν!
Αλήθεια 3η: Επί ημερών Στέφανου Χρήστου ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΤΕΛΑ οι φυλακές ανηλίκων και οι τρόφιμοι σ΄αυτές μεταφέρθηκαν σ΄εκείνες του Αυλώνα.
Αλήθεια 4η: Μόνο επί Χρήστου, έγιναν δυναμικές κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των φυλακών έξω από αυτές.
Αλήθεια 5η: Ακόμη και ως αντιπολίτευση ο κ. Χρήστου, συνέχισε να πιέζει για τις φυλακές. Το καλοκαίρι του 2007 απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο που τον είχε διαδεχθεί, Σταύρο Κασιμάτη, επισημαίνοντας καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των γυναικείων φυλακών και ζητώντας νέες μαζικές κινητοποιήσεις. Την 1η Απριλίου του 2008, αποστέλλει ΝΕΑ επιστολή τόσο προς τον τότε δήμαρχο όσο και προς όλους τους τότε βουλευτές της Β΄Πειραιά και το Νομάρχη κ. Μίχα. Επισημαίνει και πάλι τις καθυστερήσεις, ζητά με πρωτοβουλία του Δήμου να υπάρξει ενωτική – μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και προαναγγέλλει συγκέντρωση της παράταξης του για τις 12 Μαΐου, στο 5ο Λύκειο, η οποία και πραγματοποιείται.
Αλήθεια 6η: Ένα χρόνο μετά, στις 8 Απριλίου του 2009, η Διοίκηση Κασιμάτη διοργανώνει αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Αλήθεια 7η: ΟΥΔΕΠΟΤΕ έκτοτε άλλη παράταξη ή Δημοτική Αρχή, έχει προβεί σε καμία κινητοποίηση.
Αλήθεια 8η: Επί Δημαρχεία Χρήστου και μόλις ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ θητεία στο Δημαρχιακό αξίωμα ( αυτό για όσους σπεύδουν να δικαιολογήσουν τους νυν ότι τα τρία χρόνια τους δεν είναι ακόμη αρκετά για να κάνουν κάτι) πραγματοποιήθηκε η γνωστή και σημαντικότατη σύσκεψη υπό τον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου και συμφωνήθηκαν – δρομολογήθηκαν όλα.
Αλήθεια 9η: Τότε, επί ημερών υπουργίας Γιαννόπουλου, ξεκίνησε και η κατάρτιση – υλοποίηση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου για νέες φυλακές. Τα αμέσως επόμενα 8 χρόνια είχαν κατασκευαστεί νέες, στα εγκαίνια τεσσάρων εκ των οποίων ( Δομοκού κ.α) είχε κληθεί και παραστεί ο ίδιος κ. Χρήστου ως Δήμαρχος και βασικός συντελεστής – “υπαίτιος” της ύπαρξης αυτού του τεράστιου και σε προϋπολογισμό προγράμματος.
Αλήθεια 10η: Το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης υπογράφηκε το 2000 επί υπουργίας Σταθόπουλου στο Δικαιοσύνης.
Αλήθεια 11η: Το 2006, ο κ. Χρήστου, εξασφάλισε την άμεση παραχώρηση τόσο αυτών των 10 στρ. που έγινε η ανάπλαση αλλά και άλλων δέκα, δηλαδή 20 στρεμμάτων από τις γυναικείες φυλακές, σύμφωνα με δημόσια δήλωση του τότε υπουργού κ. Παπαληγούρα, επισκεπτόμενος το Δημαρχείο Κορυδαλλού και οι οποίες έχουν ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ στον Τύπο. Οι δηλώσεις έγιναν ενώπιον μεταξύ άλλων των πρώην βουλευτών Γρ. Νιώτη, του αείμνηστου Τάσσου Νεράτζη κ.α.
Αλήθεια 12η: Το έργο – ως ανάπλαση- έχει τη “σφραγίδα” ολότελα της πρώην Διοίκησης Κασιμάτη και της τότε επί Δούρου Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Κανενός αλλουνού. Και πολλοί τότε ήταν ενάντια ή εξέφραζαν διάφορες επιφυλάξεις.
Ερωτήματα
1ο Ερώτημα: Πόσο τελικά κόστισε το έργο; Δόθηκαν και 15% για “απρόβλεπτα”; Και ποια τυχόν ήταν αυτά τα περιβόητα ” απρόβλεπτα”;
2ο Ερωτημα: Γιατί η κατασκευή του, δεν ολοκληρώθηκε το 2019 – εντός 9 μηνών που προέβλεπε η σύμβαση – αλλά διήρκεσε όσο σχεδόν και η κατασκευή της …γέφυρας Ρίου -Αντιρίου;
3ο ερώτημα: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού, που εγκρίθηκε το σχετικό έργο, ήταν παρών ο νυν Δήμαρχος και τότε Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Χουρσαλάς;
4ο ερώτημα: Ο κ. Δημόπουλος όταν προ των εκλογών του 2019, μιλούσε για “έργα βιτρίνας”, “προεκλογικά” κ.ά., σε ποια αναφερόταν;
5ο ερώτημα: Έχει ληφθεί μέριμνα και έχουν πραγματοποιηθεί όλες εκείνες οι ενέργειες -διευθετήσεις, για την ασφαλή διέλευση της Γρ. Λαμπράκη, εκείνων που θα επιθυμούν να επισκεφθούν τη λίμνη ώστε να μην υπάρξει κάποιο τραγικό συμβάν όπως πολλάκις έχει συμβεί σ΄αυτή τη λεωφόρο;