Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Σήμερα, 27 Μαρτίου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία του στην κοινωνία και να προβληθεί η ποικιλομορφία του θεατρικού έργου σε όλο τον κόσμο.

Το θέατρο αποτελεί μια αρχαία μορφή τέχνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι το έχουν αξιοποιήσει ως έναν τρόπο έκφρασης, διασκέδασης και ενημέρωσης, ενώ μπορεί να αποτελέσει μια δυνατή πηγή παιδείας και κουλτούρας και να παρουσιάσει διαφορετικές προοπτικές για τον κόσμο και την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Αποτελείται από διάφορα είδη, όπως η κωμωδία, η τραγωδία, η δραματική σκηνή, η μιούζικαλ, η όπερα και κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και επιδράσεις στο κοινό του.

Σήμερα, το θέατρο συνεχίζει να αναδεικνύει τη σημασία του στην κοινωνία μας και παρόλο που στην εποχή μας έχουν εμφανιστεί νέες μορφές ψυχαγωγίας και διασκέδασης, παραμένει μια ζωντανή και δημιουργική τέχνη, που αντικατοπτρίζει την ποικιλία και την πολυμορφία της ανθρώπινης εμπειρίας. Μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να συνδέσει τους ανθρώπους σε ένα κοινό πολιτιστικό «ταξίδι».

Ας γιορτάσουμε λοιπόν αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και ας δείξουμε την εκτίμησή μας σε μια τέχνη που συμβάλλει στην ανθρώπινη ανάπτυξη και την κουλτούρα μας και διατηρείται ζωντανή για πολλούς αιώνες.

Μέσω των θεατρικών έργων, οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να αντικρύσουν διαφορετικές πραγματικότητες και να εμπνευστούν για μια καλύτερη ζωή. Το θέατρο μπορεί να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, να καλέσει τους ανθρώπους σε δράση και να προωθήσει την αλλαγή.

Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός φορέας, καθώς συνεισφέρει στη διατήρηση και στη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και μέσω των θεατρικών έργων, οι άνθρωποι μπορούν να γνωρίσουν διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς και να εξερευνήσουν την ανθρώπινη εμπειρία σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και σε διαφορετικές εποχές.

Το θέατρο επιδρά επίσης στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, καθώς οι ηθοποιοί αναγκάζονται να αναζητήσουν και να εξερευνήσουν τα βάθη του ανθρώπινου χαρακτήρα για να μπορέσουν να ερμηνεύσουν τους ρόλους τους με ακρίβεια και αληθοφάνεια. Επίσης, βοηθάει τους θεατές να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους και να αναπτύξουν την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, η ανθρωπιά και η συμπόνια.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η σκέψη μου πηγαίνει σχεδόν 20 χρόνια πίσω, όταν ονοματοδοτήσαμε τo δημοτικό αμφιθέατρο “Θανάσης Βέγγος” στο συγκρότημα των 88 στρεμμάτων, παρουσία του αξέχαστου ηθοποιού μας.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στον Κορυδαλλό, επικρατεί «πολιτιστική ανομβρία» και ο πολιτισμός απουσιάζει σε όλα τα επίπεδα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία του θεάτρου στη ζωή μας και να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται πίσω από τη σκηνή για να δημιουργήσουν αυτή την εμπειρία για εμάς και να δείξουμε την υποστήριξή μας για αυτό το μοναδικό και σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας μας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Μαζί με τη Δημοτική Αρχή, αναμόρφωσε πλήρως προς το καλύτερο τον Δήμο του Κορυδαλλού, με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό, εργατικότητα και παρεμβάσεις σε καίριους τομείς.