Πισωγυρίσματα και θεσμικές απρέπειες εις βάρος των Δήμων

Με «εξέπληξε» η θέση του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη ότι, καταργεί τη δυνατότητα, του να θέτουν οι Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ορισμένα σοβαρά θέματα προ ημερησίας διάταξης για συζήτηση, με το αιτιολογικό ότι, «διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου» !!!

Αυτές οι αντιλήψεις, που δυστυχώς γίνονται πράξη, με πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω.Επιβεβαιώνονται έτσι οι κατά καιρούς θέσεις μου, οι μη αρεστές σε κάποιους ότι, ορισμένοι θέλουν την αυτοδιοίκηση ως θεραπαινίδα, ως ένα από τα κομμάτια της αργής και αναποτελεσματικής διοικητικής μηχανής.

Ας καταλάβουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, που βολεύονται με τη διαχείριση της καθημερινότητας, ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί για να αποκτήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες την πραγματική οικονομική τους αυτοδυναμία, την διοικητική τους αυτοτέλεια και την καθαρή θεσμική τους ταυτότητα.

Αυτές οι αντιλήψεις και πρακτικές του κεντρικού κράτους, αποδυναμώνουν την δημοκρατία ουσιαστικά και δυστυχώς, βρίσκουν γόνιμο έδαφος και σε υπνώττουσες τοπικές ηγεσίες, που έχουν το μυαλό τους μόνο στην καλοπέραση, στο «μοίρασμα» του παιχνιδιού και στις δημόσιες σχέσεις.

Εμείς, συνεχίζουμε τους αγώνες για την αυτοδιοικούμενη αυτοδιοίκηση, για την συμμετοχική δημοκρατία και για τον περιορισμό του υδροκέφαλου κράτους στον επιτελικό του χαρακτήρα υπέρ των τοπικών αυτονομιών.

* Στέφανος Χρήστου, πρώην Δημαρχος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Μαζί με τη Δημοτική Αρχή, αναμόρφωσε πλήρως προς το καλύτερο τον Δήμο του Κορυδαλλού, με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό, εργατικότητα και παρεμβάσεις σε καίριους τομείς.