Παράνομος ο διαγωνισμός για προμήθεια led 1.000.000€ στον Δήμο Κορυδαλλού

Πλήρης η δικαίωση της δημόσιας καταγγελίας μου από τις 17 Αυγούστου σχετικά με το περιεχόμενο, την εξέλιξη και την απόφαση του δήμου για την προμήθεια φωτιστικών led.

Ο διαγωνισμός κρίθηκε παράνομος από την αρμόδια επιτροπή της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων μετά από τις ενστάσεις που έκαναν δύο εταιρείες που ‘’πετάχτηκαν’’ κυριολεκτικά έξω με αποφάσεις δύο επιτροπών του Δήμου, την επιτροπή του διαγωνισμού αλλά κυρίως την Οικονομική Επιτροπή.  Για την αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων αναδημοσιεύω τη συγκεκριμένη δημόσια καταγγελία μου.

Στέφανος Χρήστου: Μη τολμήσετε να κατοχυρώσετε διαγωνισμό 1 εκατομμυρίου  με μια μόνο εταιρία συμμετέχουσα

Νέα αυστηρή προειδοποίηση όχι μόνο στη Δημοτική Αρχή Χουρσαλά αλλά σ΄όλους τους εμπλεκόμενους – δηλαδή και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες-στον περιβόητο διαγωνισμό προμήθειας  φωτιστικών led, ύψους περίπου 1,1 εκατομμυρίων ευρώ , που διενεργήθηκε κυριολεκτικά παραμονή του τριημέρου της αργίας του Δεκαπενταύγουστου, απηύθυνε ο πρώην δήμαρχος , Στέφανος Χρήστου.

Στο διαγωνισμό συμμετείχε ΜΟΝΟ μια εταιρία ,που έδωσε μικρή έκπτωση .

Ο κ. Χρήστου επισημαίνει ότι ” η συμμετοχή ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ εταιρίας φαλκιδεύει αντικειμενικά, κάθε έννοια ανταγωνισμού και καλύτερης προσφοράς για τον Δήμο”.

Και υπογραμμίζει μ΄έμφαση ότι ” η νομότυπη εξέλιξη , αν υπάρχει, δεν καλύπτει το κοινωνικό και πολιτικά ηθικό και τα συμφέροντα του Δήμου” καλώντας  τη συνδιοίκηση  Χουρσαλά -Δημόπουλου να επανεξετάσει το εν λόγω θέμα

Ακόμη επισημαίνει ότι η διακήρυξη έκανε λόγο για  <<…φωτιστικό σώμα τύπου βραχίονα 45 w περίπου ” και” φωτιστικό σώμα 85 w περίπου”

Δηλαδή αναφέρει ο κ. Χρήστου , ” 30 ή 50 w; και φωτιστικό σώμα 85 w περίπου (Δηλ 70 ή 90w;;) Τι σημαίνει ΠΕΡΙΠΟΥ; Δεν θα έπρεπε ο συγκεκριμένος όρος να είναι ΑΚΡΙΒΗΣ και ΠΛΗΡΗΣ;;;”.

Διότι ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι ΑΛΛΗ είναι η τιμή για 39 και άλλη για 50w!Επομένως πως θα ‘συγκρίνονταν” οι προσφορές αν υπήρχαν κι άλλες με ανόμοια σε ισχύ φωτιστικά σώματα ;

https://korydallosnews.gr/%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%bc%ce%b1/%cf%83%cf%84-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b7-%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bc%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%87%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b5/

Το πλέον κραυγαλέο είναι ότι η εταιρεία που προκρίθηκε από την δημοτική αρχή έδωσε έκπτωση 10% όπως δημοσιεύτηκε στο 3ο Πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού ενώ η εταιρεία που αρχικά απορρίφθηκε, αλλά στη συνέχεια κέρδισε την ένσταση, κατέθεσε προσφορά με έκπτωση κοντά στο 50%.

Τα ανωτέρω είναι η απάντηση στο γιατί στην Δημοκρατία ο ρόλος της πραγματικής και παραγωγικής αντιπολίτευσης είναι τελείως απαραίτητος. Έτσι τιμάς την ετυμηγορία των πολιτών  και διαφυλάττεις τα συμφέροντα των δημοτών. Να σημειωθεί, ότι η δημοτική αρχή παρόλο που είναι υποχρεωμένη κατά νόμο να δίνει στοιχεία από κάθε φάκελο και διαγωνισμό στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη δεν το κάνει ούτε σε δημοτικούς συμβούλους. Με δεδομένο ότι η προμήθεια των φωτιστικών led είναι ύψους 1.099.000€ ευρώ,  ας υπολογίσουμε τι σημαίνει η έκπτωση του 10% και τι σημαίνει έκπτωση 45% αντίστοιχα. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προσφορές αγγίζει τις 400.000€, ένα κόστος που θα επιβάρυνε το ταμείο του Δήμου Κορυδαλλού

Αυτό λοιπόν τόνιζα ιδιαίτερα στην καταγγελία μου και έπρεπε να κριθεί άγονος ο διαγωνισμός με μία μόνο εταιρεία να προκρίνεται στην τελική φάση.

Θα ήθελα τέλος να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η καταγγελία μου αναρτήθηκε στις 17 Αυγούστου και οι ενστάσεις έγιναν την 1η Σεπτεμβρίου. Η εμπειρία μου στη διοίκηση του Δήμου με οδήγησε προς αυτή την “προειδοποίηση” και αποδείχτηκε εύστοχη.

Και μία φιλική παρατήρηση. Ας προσέχουν περισσότερο οι αιρετοί της Οικονομικής Επιτροπής που αποφασίζουν για τέτοια θέματα, διότι προκρίθηκε εταιρεία της οποίας η ασφαλιστική κάλυψη αφορούσε… παιδικές χαρές!

Εμείς συνεχίζουμε!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Μαζί με τη Δημοτική Αρχή, αναμόρφωσε πλήρως προς το καλύτερο τον Δήμο του Κορυδαλλού, με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό, εργατικότητα και παρεμβάσεις σε καίριους τομείς.